söndag 14 oktober 2007

Nu ska det skordas!

"En maskin som skurit sig blir aldrig densamma. En mage som skurit sig ateruppstar oftast i en battre form". Citat: Okand kinesisk man fran en plats dar inte mycket mat fanns (sa de fick ata vad de hade) nagonstans i den kantonesiska mellanvastern. Nagon gang mellan 1550 och 1999. Allvarligt, nu mar jag topp igen efter den dar helvetestiden. Sofia daremot, hon blev sjuk i forrgar, hon fick magont och det rann pa ganska bra i natt fran hennes mage, inte skoj. Men hon battrar sig redan, sa vi hoppas hon inte fatt nan san hysterisk bakterichock som jag fick. Sa sanna mina ord, det har blir inget sjukinlagg den har gangen (med undantag fran borjan av detta inlagg forstas).

Vi har nu flyttat fran rummet utan fonster med lovtunna vaggar dar vi spenderat en och en halv manad till ett stalle som heter Calcutta Guesthouse. Pa det har stallet har dom en takvaning med rum dar det bara bor langtidsvolontarer. Rummet ar litet, men det ar tva stora fonster, och nar vi oppnar var dorr har vi en hel takvaning till forfogande, den ar ganska charmig maste jag saga. Det kanns schysst, trots att vi inte har TV langre. Det ar ljusare (kanns inte som nagon gasolluktande grotta som det forra). Folket som bor dar verkar vara harliga, och vi har nu tillgang till kok. Sa nu ska det fan lagas mat. Borjar trottna rejalt pa att kopa mat.

Tva nya medarbetare har kommit. Tva engelsman. Dom ar mycket trevliga. Jag var och kollade pa fotboll hos dom i gar, england-estland. Vad kan jag saga om den matchen... inte sa mycket. Jag hade fokus pa olen och snacksen i stallet, den va inte direkt bedovande. Undrar hur det gar for sverige i Em-kvalet, hanger inte med, men det vore kul a kolla pa Em i sommar nar vi kommer hem.

Vad hander da pa arbetsfronten? Jo, jag forsoker, men det ar ganska mycket motvind, nastan stormar faktiskt. Lararna har inget att saga, forutom att - allt ar bra, det ar bara fint, finns inga problem, vi skickar dom daliga barnen till den daliga skolan, det ar darfor deras resultat ar daliga. Ungefar. Men jag antar att det maste skapas ett fortroende, eller nat liknande. Men det finns mycket att bita i, och mina funderingar gar val i linje med UNESCO:s senaste rapport om skolutvecklingen i fattiga lander, vore inte forskolan omradet att satsa pa, sa barnen kan borja i en riktig statlig skola fran ratt alder? Efter 50 ar av skolutvecking menar manga att framgangarna inte varit sa stora... varfor? For att man tar fattiga barn med en massa arbetserfarenhet, tiggarerfarenhet, och ja, en massa annan laskig erfarenhet, och klumpar i hop tillsammans i en skola utan nagon erfarenhet av att vara i en gruppkontext. Manga av banrnen lar sig dessutom fran forsta klass tre sprak samtidigt - hindi, bengali och engelska. De lar sig tva sprak i skolan, men pa gatan och i hemmen lar de sig ofta ett tredje, och en mix av de olika spraken. Problem, problem, problem. Det ar bara ett av problemen, har ar det ingen storre ide att tala om de rena pedagogiska bitarna, de ar bara en liten del av utveckingen. Effektivitet och kvalitet ar vad vi maste tala om. Ibland kanns det konstigt att tala om det i sanna har termer, lite brutalt, men vad ar mest effektivt att satsa pa nar det kommer till den langsiktiga utvecklingen: De kortsiktiga humanitara behoven (sjukvard och det dagliga matintaget etc.) eller den langsiktiga utvecklingen dar resultaten blir synliga forst inom nagra sekel, nar malgrupperna (t.ex. skolbarnen i dag) har blivit en del av den styrande samhallsgruppen. Vilka malgrupper ska man satsa pa? Vilka ska man helt enkelt hjalpa, och vilka ska man inte hjalpa? Brutalt men sant. Jag vet var jag har mina tankar i detta. Den har organisationen tycks daremot (i alla fall i verkligehetn... vilket innebar enligt budgeten) ha tankarna nan annanstans.

I kvall ska vi nog laga mat sjalva, det ska bli harligt. Kanske ska vi kopa ett parti pasta ch gora en tomatsas. Later mycket trevligt.

Kort! Kommer nagra kort i veckan kanske, fran det nya stallet som vi bor pa och sa. Vi far se.

Hejhej!

9 kommentarer:

Magnus sa...

Hej Niklas!

Härligt att höra att du mår bra nu! Det är ju helt sjukt vilken otur du haft, jag hoppas verkligen att din hälsa är på rätt spår nu. Det är inte rimligt att må sådär. Shit, fattar inte hur din mentala hälsa klarade av att ligga sjuk i ett rum utan fönster sådär länge, är ju som en isoleringscell.

Men ditt jobb låter ju väldigt intressant, det passar dig säkert bra.. Ocu grattis till det nya boendet! Låter ju väldigt fint att ha en takvåning med volontärarbetare, samt två förnster..

Hoppas du håller dig frisk och dricker dina tre liter grädde till frukost varje morgon!

Kram,
Magnus

johanna sa...

Sverige slår Nordirland på onsdag, sen är vi klara för EM!

Anonym sa...

Hej Niklas!
Det låter ju som att det mesta har ordnat upp sig för er där borta. Va skönt!
Här är det bra. Peter är i Helsingborg och jobbar, han kommer hem ikväll. Barnen mår bra, fast Tilde har fejkat magont på dagis idag (tror jag) för att jag var hemma och pluggade. Jag har tenta imorrn och det ska inte bli så kul. Har bara 2 veckor kvar av den här mattekursen, tack och lov. Matte är inte riktigt min grej helt enkelt! Fast vi har lärt oss många bra saker faktiskt. I november ska jag läsa naturkunskap och i vår blir det engelska. Det ser jag verkligen fram emot!

Va skönt att ni kan laga mat nu! Förstår att ni måste ha saknat det. Blir säkert bättre för era magar nu också.

Ha det så bra! Hälsa Sofia så mycket!
Kramar från oss

mamma sa...

Hej Niklas! Jag tycker att det låter bra att du är tillbaka på banan igen och jag hoppas att du stannar där nu. Ditt arbete är enormt viktigt och om du så bara kommer en liten bit på väg så är det en framgång.

Anonym sa...

Hej!
Gissar att problembilden ar ungefar densamma i Indien som den ar har i Laos. En skola for de yngre som ofta saknar materiella och manskliga resurser, klasser med 60-80 barn i outrustade betongbungalows, larare som inte har forhallandevis lag utbildningsniva och som inte far en lon som de kan leva pa utan extraknacker efter skoldagen med de elever vars foraldrar kan betala och har ambitionen for deras barn, mest pojkar att de ska bli nagot genom att utbilda sig. Har tillkommer det faktum att smahllet ar ett jordbrukande samhalle, dvs ca 80% av befolkningen lever av vad de kan odla. Viljan att skicka barnen till en skola som inte kan utlova en battre framtid, ett jobb i narheten av hemmet, blir da liten. I synnerhet nar arbetskraften och omsorgen behovs i hemmet.
Haller helt med att man i det laget behover intressera sig for de generella villkoren men de foljer ur politiska beslut och en viss tillgang till skattemedel. Har finns nog viljan men inte pengarna, skattebasen ar helt enkelt for liten.
Sa vad gora? Arbeta i det lilla och lara sig sjalv att forsta mer av det som pagar tror jag. Satsa pa basics, gora skolan till en uthardlig plats, fa naong form av las och skrivfardighet dar, mota vuxna som bryr sig, mojligheter att umgas med vuxna som bryr sig osv. Systemforandringarna maste komma inifran, fran landets sjalv, dess medelklass som forhoppningsvis blir mer och mer villiga att dela med sig. Som voluntar eller utbildningsexpert kan man inte gora nagot at politiken men val fora samtal med de ur medelklassen som bryr sig och finnas till hands for en och annan medmanniska ocksa av mindre sort.
Tja, det var inte meningen att bli sa langrandig men det ar ett jatteproblem du tar upp, och insikten om att vi kanske inte kan gora sa stor skillnad pa systemniva ar smartsam men betyder inte att vi kan bidra. Har skulle jag onska att man satsade pa nagon form av basutbildning for folket, med alla de minoriteter som finns har i landet med olika kultur och sprak sa ar en sammanhallen skola driven av majoriteten utifran vasterlandska ideer om skolan, laroplanen och kurserna troligen inte ratt vag, men som sagt det ar deras land och deras politik...

Basta halsningar till bade dig och Fia som jag hoppas nu har kryat pa sig!

Gunnar

mamma sa...

Hej, skriver från mammas dator....

Skönt att höra att du mår bättre, hoppas att du lyckats att gå upp lite i vikt också.... Förstår att ni är glada över ert nya boende, det låter ju riktigt respektabelt med takvåning!!! Förstår att ni har saknat matlagningen, det skulle jag också göra! Intressant att läsa om ditt arbete och hur du tänker kring det. Jag har också massor av tankar kring mitt nya jobb gällande prioritering ur individ- och samhällsperspektiv. Är i Vårsta för tillfället, barnen plaskar ut allt vatten ur bubbelpoolen på det förmodligen ny putsade fönstret.Vi har precis avnjutit husets specialitet "plank stek", så här är allt sig likt....

Massor av kramar från Christin

mamma sa...

Hej,

Jonathan och Elin skriver till sin morbror.....

Vi saknar dig och tycker att du ska komma hem nu! Är det skönt i Indien? Finns det glass? Du är den bästa barnvakten för du är så rolig när du dansar!!!!

Hälsa sofia och fråga om hon har badat fötterna mycket?

Kramar från Jonathan och Elin

Anonym sa...

Ja jäklar, hoppas det finns glass! Jag menar, först sjuk och sen ingen glass? Hur överlever man?

Vad skönt att du mår bättre, men ni verkar ha en sån sanslös otur om nu Sofia skulle råka ut för nåt långvarigt. Hoppas hon klarar sig undan.

F ö är Sverige typ sämst i fotboll, så var bara glad att du missar EM-kvalet. Visst, vi tar oss dit men kommer aldrig komma vidare från gruppen (vilket vi uppenbarligen ska vara nöjda med, att ställa krav på gubbar som drar miljonlön är inte att tänka på i ryggdunkarförbundet). Det är hemskt att se (eller så funkar det bra som sömnpiller). Inget spel, ingen bredd i truppen... Ingenting. Jag blir så irriterad.

Vi hörs!

Anonym sa...

Hej Niklas!
Har du det bra där?
Har du roligt?
Har du cyklat i vattnet någon gång?
Jag skulle vilja se hur din säng ser ut! Har du kudde och täcke?
Ikväll ska vi åka båt till Finland.

Puss och kram från Tilde
och lillebror Teo